Resepi Donut
Bahan-bahan
500gm (2 1/2 cawan) tepung gandum/ tepung berprotein tinggi
500gm (2 1/2 cawan) tepung gandum/ tepung berprotein tinggi
3/4 cawan susu segar UHT
1 camca teh garam
2 sudu besar gula kaster
1 paket/11 gm yis kering (brand mauripan)
3 sudu besar marjerin/mentega
2 biji telur
Cara-cara penyediaan
- Campurkan semua bahan dalam bekas dan gaulkan bahan tadi dan aduk/ ulik sehingga menjadi doh yang tidak melekit.
- Sekira basah campur kan tepung dan sekira kering campur sedikit susu atau air.
- Tutup dengan plastik wrap/ tuala basah dan rehatkan doh lebih kurang 40-45 minit atau sehingga doh menjadi dua kali saiz asal.
- Tepuk/tumbuk doh yang telah naik itu sehingga leper dan terapkan dengan menggunakan penerap donut.
- Biarkan donut yang tekah diterap sehingga cukup mengembang dalam 20-25 mint.
- Goreng dengan minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
- Donut yang telah masak boleh digaul dengan gula kaster atau disalut dengan coklat masakan.
Mz : Selamat mencuba....lepas ni nak try buat donut & letak krim/ kastad pelbagai color & perisa kat tgh/atas nyer.
No comments:
Post a Comment