Thursday, March 1, 2012

Roti Lembut

Resepi ni Mz dapat dari kak hindun (kawan se ofis). Beliau belajar di kursus jangka pendek di kolej komuniti selayang. Mz dah cuba buatnya, tapi agak remeh sikit sebab kena rehatnya agak lama. Jom kita tengok resepinya...


Mz tambah krim kacang di tengahnya

Bahan-bahan

A - Doh Span
560 gm Tepung Roti
6 gm Yis

340 gm Air (sejuk - yang letak dlm peti sejuk)

B - Doh
240 gm Tepung Roti
30gm Tepung Susu
16gm Yis
12gm Bread Improver
160 gm Gula Kastor
12 gm Garam
2 biji telur (gred A/B)
2 biji kuning telur (gred A/B)
120 gm Mentega (atau shortening)

Cara-cara membuatnya

1. Campurkan semua bahan A (doh span), gaul sebati dan rehatkan 1 hingga 3 jam (sehingga naik sekali ganda). Tutup dengan kain lembap.
2. Kemudian dalam bekas lain, campurkan semua bahan B (doh) kecuali mentega. Gaul sehingga sebati, Dah sebati masukkan mentega. Uli campuran tu sehingga elastik. Uji dengan secubit doh ditarikh nipis, jika tidak koyak sedia untuk digunakan.
3. Uli & bentukkan spt yg diingini. Kemudian rehat selama 30 minit.
4. Sebelum bakar, sapukan kuning telur di atas doh & bakar 10- 12 minit suhu 180 C
5. Sebaik diangkat keluar, sapukan butter di atas bun roti.

No comments:

Post a Comment