A - Doh Span
560 gm Tepung Roti
6 gm Yis
340 gm Air (sejuk - yang letak dlm peti sejuk)
B - Doh
240 gm Tepung Roti
30gm Tepung Susu
16gm Yis
12gm Bread Improver
160 gm Gula Kastor
12 gm Garam
2 biji telur (gred A/B)
2 biji kuning telur (gred A/B)
120 gm Mentega (atau shortening)
Cara-cara membuatnya
1. Campurkan semua bahan A (doh span), gaul sebati dan rehatkan 1 hingga 3 jam (sehingga naik sekali ganda). Tutup dengan kain lembap.
2. Kemudian dalam bekas lain, campurkan semua bahan B (doh) kecuali mentega. Gaul sehingga sebati, Dah sebati masukkan mentega. Uli campuran tu sehingga elastik. Uji dengan secubit doh ditarikh nipis, jika tidak koyak sedia untuk digunakan.
3. Uli & bentukkan spt yg diingini. Kemudian rehat selama 30 minit.
4. Sebelum bakar, sapukan kuning telur di atas doh & bakar 10- 12 minit suhu 180 C
5. Sebaik diangkat keluar, sapukan butter di atas bun roti.
No comments:
Post a Comment