Friday, September 23, 2011

Resepi Tat Nenas

nie resepi dari kak hab. kawan di ofis...

Bahan-bahannya:
1 biji butter
1 biji telur
3 cawan tepung gandum atau tepung naik sendiri (tak perlu baking powder)
1/3 sudu teh baking powder
2 sudu besar gula halus
sedikit esen vanila
sedikit garam (jika suka)
jem nenas (untuk inti) boleh dibeli di kedai bakery
1 biji kuning telur + sedikit pewarna kuning telur (sebagai glaze/pengilat)

Cara membuatnya:
1. Butter dibiar pada suhu bilik. Gaulkan butter , telur, gula & esen vanila.
2. Ayak tepung bersama baking powder & garam , kemudian masukkan tepung tadi ke dalam bancuhan butter.
3. Uli bahan-bahan tadi sebati & menjadi doh.
4. Pamkan adunan guna acuan tat gulung.
6. Kepalkan jem nenas sebesar sebiji kurma.
7. Letakkan jem nenas diatas adunan dan gulungkan.

8. Sapu kan galze diatasnya.
9. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
10. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.


ni pula resepi dari kak roth.
2 buku butter
1 kg tepung gandum
1 cawan gula halus
3 biji kuning telur
esen vanila
- cara membuatnya gak sama seperti di atas.



~ Selamat Mencuba ~

No comments:

Post a Comment