Friday, February 10, 2012

Butter Rolls

Tengahari tadi, Mz pergi kelas masak roti & kek anjuran puspanita di ofis. Tenaga pengajar kelas tu adalah Pn. Talha, dari ofis sini jugak. Dia ajar macam mana nak buat Butter Rolls & Chocolate Brownies. Kat sini Mz share resepi nya. Untuk resepi Chocolate Brownies boleh klik di sini yer..

Bahan-bahan
1kg tepung roti (high protein)
3 biji telor gred A (pukul sedikit)
360 ml susu segar/kotak
10 sudu makan gula pasir halus
2 sudu kecil garam
180g butter
1.5 pkt ibu roti/ yis (mauripan)
2 sudu kecil baking powder

Cara-cara membuatnya
1. Cairkan butter (guna microwave atau atas dapur)
2. Dalam bekas yang lain, masukkan tepung, gula, baking powder, ibu roti, garam dan gaul
3. Masukkan butter, susu dan telur. Gaul sehingga menjadi doh.
4. Uli kira-kira 5 - 10 minit
5. Tutup dgn kain basah & biarkan hingga doh naik 2x ganda (1 jam - 1.5 jam)
6. Keluarkan doh & tumbuk2 utk keluarkan angin.
7. Bahagikan doh 40 ketul
8. Bulat-bulatkan & letak dalam dulang pembakar.
9. Rehatkan 10 minit.
10. Bakar 10- 12 minit suhu 180 C
11. Sebaik diangkat keluar, sapukan butter di atas bun roti.

Dah sedia untuk dinikmati... yum-yum..

Tips : Kalau isi inti di tengah, kurangkan gula.
         Sebelum bakar, doh tersebut di atasnya disapu campuran kuning telur dan susu sedikit.

No comments:

Post a Comment