Thursday, February 9, 2012

Donut Sedap

Hujung minggu lepas Marza ringan-ringan kan tangan cuba try test buat donut. Dah lama cari resepi donut yang sedap.. ala-ala dunkin donut/ big apple gitu.. MinMin suka sangat makan donut. Pernah hari tu beli donut big apple 1 box (6 pcs). Dapat je kat yasmin, habis dia makan sorang, tak dapat ibu & ayahnye nak merasa, semua amin unyer katanya....Jadi Mz cuba la buatnya,  resepinya Mz ikut Dari Dapur Azli Razali. Hasilnya .. MinMin kata : Sedap la ibu.. Ayahnya pulak kata : ok, sedap.. lembut jugak... Hari tu buat 1 adunan. Dapat lebih kurang 25 biji (campur2 saiz besar & kecil). Ingatkan nak simpan la sikit (buat frozen, esok2 boleh makan), tapi hubby kata tak yah simpan bagi kat jiran je. Ok la, bagi kat jiran. Esoknya jiran kata, sedap la awak punya donut semalam, pandai awak buat. Apa lagi tersenyum bangga la sekejap, sekali cuba dah jadi..hehehe.. siap bagi resepi lagi kat dia.. ok la, panjang lebar intro nya pulak. Jadi Mz share resepi tu kat sini.

Resepi Donut

Bahan-bahan
500gm (2 1/2 cawan) tepung gandum/ tepung berprotein tinggi
3/4 cawan susu segar UHT
1 camca teh garam
2 sudu besar gula kaster
1 paket/11 gm yis kering (brand mauripan)
3 sudu besar marjerin/mentega
2 biji telur

Cara-cara penyediaan
  1. Campurkan semua bahan dalam bekas dan gaulkan bahan tadi dan aduk/ ulik sehingga menjadi doh yang tidak melekit.
  2. Sekira basah campur kan tepung dan sekira kering campur sedikit susu atau air.
  3. Tutup dengan plastik wrap/ tuala basah dan rehatkan doh lebih kurang 40-45 minit atau sehingga doh menjadi dua kali saiz asal.
  4. Tepuk/tumbuk doh yang telah naik itu sehingga leper dan terapkan dengan menggunakan penerap donut.
  5. Biarkan donut yang tekah diterap sehingga cukup mengembang dalam 20-25 mint.
  6. Goreng dengan minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
  7. Donut yang telah masak boleh digaul dengan gula kaster atau disalut dengan coklat masakan.
Mz : Selamat mencuba....lepas ni nak try buat donut & letak krim/ kastad pelbagai color & perisa kat tgh/atas nyer.

No comments:

Post a Comment